×
Meniu

Ziua mondială de combatere a SIDA se desfășoară în acest an cu sloganul „Equalize”

Astăzi, 1 decembrie, este marcată Ziua mondială de combatere a SIDA, sindromului imunodeficienței umane dobândite, cu sloganul „Equalize”, comunitatea globală fiind îndemnată la acțiuni practice de depășire a inegalității cu care se confruntă persoanele infectate cu HIV, prin combaterea stigmatizării, discriminării și excluderii sociale a acestora.

În acest context, în perioada 1-20 decembrie, în Republica Moldova, se desfășoară o campanie de informare despre căile de transmitere ale virusului imunodeficienței umane (HIV), importanța testării și inițierii precoce a tratamentului antiretroviral. Sunt planificate inclusiv acțiuni prin care să fie încurajată toleranța față de persoanele care trăiesc cu această infecție. Campania are loc sub egida Ministerului Sănătății, fiind organizată de Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile (SDMC) și Asociația Obștească „Inițiativa Pozitivă”.

În țara noastră, toate persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA, indiferent de statutul de asigurare, au acces gratuit la servicii de prevenire, tratament, îngrijire medicală și suport psihosocial. Anual, sunt testate peste 200 de mii de persoane. La fel, circa 30 de mii de persoane din grupurile cu risc sporit de infectare beneficiază de servicii de prevenire.

În prezent, 7652 de persoane primesc tratament antiretroviral și aproximativ 400 beneficiază de profilaxia pre-expunere la HIV. Tratamentul antiretroviral este oferit gratuit în patru cabinete regionale de diagnostic și tratament – SDMC, Spitalul Clinic Bălți, Spitalul Raional Cahul și „Centrul SIDA” din Tiraspol, la fel în nouă cabinete raionale și în cadrul sistemului penitenciar.

Autoritățile și-au propus să intensifice eforturile de prevenire a HIV/SIDA și infecțiilor cu transmitere sexuală în grupurile cu risc sporit de infectare și să crească accesul la testare și tratament. Astfel, în ultimii ani, au fost elaborate și actualizate Protocoale Clinice Naționale în domeniul HIV, inclusiv cu privire la prevenirea transmiterii infecției cu HIV de la mamă la făt, profilaxia pre- și post-expunere. Totodată, la începutul anului a fost aprobat Programul național de prevenire și control al infecției HIV/SIDA și infecțiilor cu transmitere sexuală pentru anii 2022-2025. Acest document strategic vine să contribuie la realizarea anajamentului Republicii Moldova de a pune capăt epidemiei de SIDA până în 2030, în rând cu Obiectivele de Dezvoltare Durabilă.

În Republica Moldova, infecția HIV continuă să fie o problemă majoră de sănătate publică, cu un sporit impact medical, social și economic. Potrivit specialiștilor, în țară sunt circa zece mii de persoane care își cunosc statutul pozitiv HIV/SIDA, dintre care 835 diagnosticate în anul 2022.